ROBUL (Robot Ústí) je první FIRST robotický tým v ústeckém kraji a teprve druhý v republice, který se zapojil do mezinárodní soutěže FIRST Robotics Competition.

ICUK společně s UJEP a partnery otestoval možnost sestavení týmu, časovou a finanční náročnost projektu od náboru, přes přípravy až po samotnou soutěž v USA. Své zkušenosti předal dál a dnes má projekt RobUL pevné zázemí minimálně do konce roku 2027, a to přímo na Přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, pod Katedrou informatiky. Na projektu spolupracují i zástupci Fakulty strojního inženýrství UJEP, Ústavu strojů a energetiky a Inovačního centra Ústeckého kraje.

Začátkem školního roku 2024/2025, začínáme s oficiálním prvním ročníkem projektu RobUL!

Aktivity chceme opět sestavit multidisciplinárně zaměřený Robotic tým primárně z žáků středních škol z Ústí nad Labem a okolí, jehož úkolem bude nadesignovat, zkonstruovat a sestavit robota dle zadání a zúčastnit se mezinárodní soutěže FIRST v USA.

Soutěž staví na výzvách založených na týmové stavbě, programování, ladění robotů pro konkrétní zadání soutěže s cílem probudit zájem mladých lidí o technické obory a rozvíjet dovednosti, které budou potřebovat k úspěchu na dnešním konkurenčním globálním pracovním trhu.

Dlouhodobým cílem a ambicí je rozšíření této aktivity do celokrajského rozměru a vytvoření krajské soutěže týmů, z kterých vítěz bude reprezentovat kraj a účastní se mezinárodní soutěže. Účast na soutěži by měla být vnímána jako prestižní záležitostí, jak pro samotné žáky, tak pro partnery z aplikační sféry.

V sezoně 2024/2025 se budeme ucházet o účast v regionálním kole v jiném městě, než je Chicago. Jednak patří mezi nejtěžší z regionálních soutěží, protože se ji účastní top americké týmy, a jednak chceme nabrat zkušenosti z jiných měst. Kromě samotné soutěže se totiž snažíme navázat kontakty na místních středních a vysokých školách a navštěvovat místní inovační centra nebo technické kluby a spolky. A již brzy dáme vědět, kam se v březnu 2025 poletí!

HISTORIE

V létě 2023 vzešla myšlenka od Vaška Hudského, který se soutěže FIRST účastnil v době studia v Americe. Se svou rodinou oslovili i Martina Matu, ředitele ICUK, kterého nápad nadchnul, a rozhodl se jej podpořit. ICUK zastřešil a financoval projekt a s partnery mentory z Fakulty strojního inženýrství UJEP a Přírodovědecké fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem začala přípravní a následně realizační fáze.

Sestavil se tým žáků středních škol z Ústeckého kraje, přizvali se mentoři z UJEP a řad rodičů žáků týmu, a začalo se pracoval na konstrukci a programování robota v prostorách Sdílené digitální dílny DigiLabkterá je společným projektem ICUK, Ústeckého kraje a Fakulty strojního inženýrství UJEP

RobUL se účastnil v sezoně 2023/2024 regionálního kola v Chicagu, které se konalo 27. – 30. března 2024. Regionální kola probíhala ve velkých městech USA a vítězové jednotlivých regionálních kol postoupili do velkého finále v Hustonu. Náš tým skončil jako úplný nováček na krásném 35. místě z 50 soutěžících v Chicagu.

FIRST = For Inspiration and Recognition of Science and Technology

FIRST je nezisková organizace snažící se připravit mladé lidi na budoucnost a podporovat jejich zájem o techniku. Organizuje proto týmové soutěže v robotice pro různé věkové skupiny od předškoláků po středoškoláky. Jednou z nich je FIRST Robotics Competition, která má regionální kola v různých místech a městech v USA, a finální, které je již tradičně v Hustonu v USA.

Soutěže jsou postaveny na dvou základních hodnotách, za kterými si organizace stojí.

1. Gracious Professionalism – podpora vysoce kvalitní práce, důraz na hodnotu ostatních a respektování jednotlivců i komunity

2. Coopertition – týmy spolupracují a navzájem si pomáhají, přesto že mezi sebou soutěží