Soutěžní den FIRST Robotics Competition v USA je vyvrcholením několikaměsíční přípravy týmů účastnících se této soutěže a dává studentům možnost uplatnit své dovednosti v reálném světě a získat cenné zkušenosti z oblasti vědy, technologie, inženýrství a matematiky.

Téhle prestižní mezinárodní soutěže se poprvé a jako jediný ze dvou z Česka účastnil i tým studentů ze středních škol Ústeckého kraje RobUL, který dalo do kupy, s pomocí expertů podpořilo a díky získání sponzorů zafinancovalo Inovační centrum Ústeckého kraje. Tým po několik měsíců tvrdě pracoval na zadání od organizátorů soutěže a výsledkem bylo dálkově ovládané a částečně autonomní robotické vozítko, které dokáže vhazovat kroužky do předem vymezeného prostoru a plnit další úkoly. Povedlo se, a studentský tým před Velikonocemi odcestoval do amerického Chicaga, aby se v průběhu svátků poměřil co do kvality provedení, rychlosti i vlastností robota s 50 týmy z celého světa. 

Týmu od začátku věřila i radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládež a sport, Jindra Zalabáková: „Mám ohromnou radost. Tým RobUL svou kreativitou a schopnostmi reprezentuje skvěle nejen naše město a kraj, ale i Českou republiku. Je to dobrá propagace našeho regionu a pro žáky samotné to znamená spoustu zkušeností a věřím, že i skvělé zážitky.“ 

Soutěž začala příjezdem týmů na místo konání soutěže, týmy měly čas nastavit svá stanoviště, zkontrolovat a připravit své roboty a vybavení. Týmy se následně zapojily do série kvalifikačních zápasů, které se skládaly z různých her nebo úkolů, například manipulace s herními objekty, stavba konstrukcí nebo navigace po herním poli. Po kvalifikačních zápasech byly nejlepší týmy vybrány k účasti v playoff a finále. Hodnotily se přitom nejen herní výsledky, ale také inovace, spolupráce, profesionální chování týmů a další aspekty.  

Nejlepší nováček 

Ústecký tým RobUL z 10 odehraných kvalifikačních zápasů třikrát vyhrál, sedmkrát prohrál. Díky tomu se stal jedním z nejlepších nováčků soutěže a umístil se na krásném 35. místě celkem z 50 týmů.

“Vzhledem k tomu, že soutěž slaví 35. výročí a některé týmy soutěží pravidelně od prvního ročníku, mají více zkušeností, partnery zvučných jmen a podporu v řádech stovek tisíc USD, reprezentoval tým RobUL Evropu, Českou republiku a Ústecký kraj více než skvěle,” přidává komentář ředitel ICUK Martin Mata a jeden z hlavních iniciátorů postavení ústeckého týmu. 

Vítězství letos získala aliance sestávající ze středních škol z Chicaga a Havaje. Nepříjemná rivalita však mezi týmy nepanovala, 2 dny před soutěží dokonce jedna z místních škol nabídla ústeckému týmu možnost sdílet prostor pro trénování spolu s několika dalšími týmy v Aviation Institute of Maintenance, kde mají místní možnost trénovat a na soutěž se připravovat celoročně.  

Tento ročník byl velmi náročný a plný emocí. Během soutěže bylo vidět, že tým RobUL ostatní berou velmi vážně a s trochou štěstí, neutuchající snahy a energie budeme v budoucnu patřit k těm nejlepším. Jako nováček jsme byli jednoznačně nejlepším týmem,“ komentuje výsledek projektová manažerka ICUK Tamara Klein, která celý projekt za ICUK řídila a doprovodila tým na soutěž. 

Bez sponzorů by to nešlo 

Speciální poděkování zaslouží rodina Hudských, která toto téma do našeho kraje přinesla. Syn Václav, který měl se soutěží zkušenost ze studijního pobytu v USA, a byl leadrem v letošním týmu, a zejména pak otec Petr Hudský, který mě k projektu inspiroval. Obrovskou poklonu za výsledek i reprezentaci bych rád složil celému týmu studentů, mentorů a kolegů z ICUK. V neposlední řadě bych pak rád osobně poděkoval sponzorům, kteří našli odvahu do toho s námi jíta partnerům z Ústeckého kraje a UJEP, kteří projekt vzali za svůj,” doplňuje na závěr ředitel ICUK Martin Mata.

Projekt RobUL podpořili: filantrop a CEO W.A.G. payment solutions Martin Vohánka, společnost SEV.EN INNTECH,Martin Mata osobně, společnosti Centropol EnergyMěstská kulturní zařízení v LitoměřicíchNYYLO, agentura Dream ProNadace ORLEN Unipetrol a společnost Malfini a.s. a mentoři projektu z Přírodovědecké fakulty, Fakulty strojního inženýrství UJEP, SŠ a VOŠ Obalové techniky ve Štětí i z řad rodičů.  Projekt získal záštitu ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a podpořil jej Ústecký kraj.

Za celý ICUK gratulujeme a přejeme mnoho štěstí v příštích ročnících. 

Categories:

Tags:

Comments are closed