V srdci Ústeckého kraje se rodí technologický zázrak. ROBUL (Robot Ústí), první FIRST robotický tým v regionu a teprve druhý v České republice, je příkladem toho, jak vášeň a inovace mohou překonávat hranice. Tento článek vás provede cestou týmu ROBUL od jeho založení až po přípravu na jejich první mezinárodní soutěž. 

Začátky týmu ROBUL 

V říjnu 2023 se pod křídly Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) deset nadšených středoškoláků z Ústí nad Labem a České Kamenice spojilo s mentory z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) a rodiči studentů, aby vytvořili něco výjimečného. Projekt ROBUL, pod záštitou ICUK a UJEP, si klade za cíl rozvíjet technické dovednosti studentů a podporovat jejich zájem o STEM obory. 

Inspirace pro vznik týmu přišla po návratu jednoho z členů týmu, Václava Hudského, z Ameriky. V rámci svých školních aktivit se Vašek zapojil i do konstrukce robota se kterým, se zúčastnil soutěže FIRST. Právě on s jeho otcem přinesli nápad sestavit tým a soutěžit za ČR, za Ústecký kraj. Vašek je v současném týmu nejen jako aktivní člen, ale i jako poradce, který má se soutěží osobní zkušenost.  

Cesta k FIRST Soutěži 

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) je nezisková organizace, která prostřednictvím robotických soutěží podporuje mladé lidi v technických oborech. Soutěže FIRST jsou založeny na hodnotách jako je Gracious Professionalism a Coopertition, což znamená podporu kvalitní práce, respekt k jednotlivcům a komunitě, a spolupráci i v konkurenčním prostředí. 

Samotná soutěž FIRST má dlouholetou tradici a účastní se jí desítky tisíc studentů z více než 100 zemí z celého světa. Cílem je vytvořit funkčního robota dle zadání a účastnit se renomované americké soutěže FIRST, která proběhne od 27. do 30. března 2024 v Chicagu. 

Příprava na den „D“ 

Tým ROBUL se intenzivně připravuje na svou první velkou výzvu. V sobotu 6. ledna 2024 bude oficiálně vyhlášeno zadání a podmínky pro konstrukci robota. Tým pak bude mít několik týdnů na to, aby navrhl, postavil a otestoval svého robota před odesláním do USA. V polovině března se robot vydá na cestu do Chicaga, kde tým ROBUL zastupuje Českou republiku na soutěži FIRST. 

Categories:

Tags:

Comments are closed